Ajankohtaista

Aaltovoimatestaus alkaa Järvenpäässä

4.12.2013

Maailman ensimmäinen täyden mittakaavan aaltovoimalayksiköiden kuivatestaus- ja koekäyttölaitos perustetaan Järvenpäähän. Aaltovoimayritys AW-Energy Oy on vuokrannut tilat Metson tiloissa toimivalta Walpella Oy:ltä. Uusi laitos otetaan käyttöön keväällä 2014.

Suomalainen aaltovoimalaitoksia valmistava AW-Energy aikoo tulevaisuudessa testata ja koekäyttää kaikki yksikkönsä uudessa laitoksessa Järvenpäässä. Laitos on ensimmäinen lajissaan maailmassa ja se tuottaa meritilaa vastaavat olosuhteet laboratorio-olosuhteissa. Aaltovoimalaitokset voidaan näin optimoida jo ennen asennusta.

Teollistamisjohtaja Petri Liukkonen kertoo, että Järvenpäähän yrityksen houkutteli erityisesti toimintaan ja tuotantoon soveltuvat tilat, mutta myös kaupungin erinomainen sijainti ja kehittämismyönteisyys.

– Suunnittelemme kaupungin kanssa keinoja aaltovoimaosaamisen kehittämiseen alueella. Haluamme tehdä yhteistyötä oppilaitosten ja kehittämisorganisaatioiden kanssa.

Tällä hetkellä Vantaalla toimiva yritys työllistää noin 100 henkeä eri projekteissa maailmanlaajuisesti. Uuden laitoksen myötä henkilöstön määrä kasvaa Järvenpäässä.

Järvenpään kaupungin kehitysjohtaja Minna Karhunen toivottaa yrityksen tervetulleeksi Järvenpäähän.

– AW-Energy edustaa juuri sellaisia tulevaisuuteen katsovia innovaatioita, joita Suomi tarvitsee menestyäkseen. Olemme mielellämme mukana tässä työssä.

AW-Energy on syntynyt ammattisukeltajana toimineen Rauno Koivusaaren sukelluskokemuksesta vuonna 1993. Koivusaari huomasi hylyssä veden mukana edestakaisin liikkuvan laipioluukun ja sai idean aaltovoiman valjastamisesta. Tuloksena syntyi patentoitu WaveRoller -aaltovoimala.

AW-Energyn WaveRoller -koelaitos on ollut käytössä Portugalissa vuodesta 2012 ja yritys rakentaa parhaillaan yhteistyökumppaneidensa kanssa 1,5 megawatin voimalapuistoa Ranskan Bretagneen.

Aaltovoima on päästötön energiantuotantomuoto, jonka paikalliset ympäristövaikutukset ovat hallittavissa. Meren aalloissa on runsaasti energiaa ja Uppsalan yliopiston arvion mukaan aaltovoimalla voitaisiin kattaa kymmenes koko maailman sähköntarpeesta.

AW-Energy

AW-Energy on maailman johtavia aaltovoiman kehittäjiä. Yhtiön patentoima WaveRoller -aaltovoimala on teollistamisvaiheessa oleva teknologia, joka hyödyntää veden liikettä lähellä rantaa muuntamalla sen sähköenergiaksi, joka siirtyy verkkoon merikaapelia pitkin. Suomessa sijaitseva yritys toimii useissa maanosissa. Sen omistajiin kuuluu muun muassa sähköyhtiö Fortum.

Lisätietoja:

  • Tiedottaja Mikael Martikainen, AW-Energy, +358 40 502 7475, mikael.martikainen(at)aw-energy.com
  • Teollistamisjohtaja Petri Liukkonen, AW-Energy, +358 50 435 4655, petri.liukkonen(at)aw-energy.com
<< Takaisin <<